Mistrzyni słodkości — szybkie pomysły
Lubicie przebywać w kuchni szykując pyszne smakołyki dla swoich bliskich? Znajomi chwalą wasze zdolności w obszarze cukiernictwa? Może uwielbiacie tworzyć wypieki wspólnie z waszymi pociechami i daje wam to niemało radości? Macie ochotę na nowe przepisy, aby zaimponować rodzinie czy znajomym? Jedno jest pewne, babeczki nadziewane na słodko przypadną do gustu nawet najbardziej zagorzałym przeciwnikom słodyczy. Odkryjmy zatem nowe kombinacje smaków!
Figa z makiem? – A co powiecie na figę z kokosem?
Zacznijmy od nalania mleka ryżowego i dodania dwóch łyżek mleczka kokosowego. Całość gotujemy. Rozpruwamy torebki kaszy jaglanej. Kiedy mleko osiągnie temperaturę 100 stopni Celsjusza, wrzucamy do niego odpowiednio tyle kaszy jaglanej, aby zdołała ona wchłonąć całą ciecz. Następnie dodajemy cztery łyżki syropu klonowego. Gotujemy przez około 10-15 minut na wolnym ogniu. Kiedy kasza napęcznieje i zostanie już niewiele mleka, wrzucamy wiórki kokosowe i dalej mieszamy, gotując jeszcze przez chwilę. Wyjmujemy całą masę do miski. Wedle uznania można dodać więcej syropu klonowego. Do naszej mieszaniny wrzucamy drobno pokrojone świeże figi. Wymieszaną masę wykładamy do zrobionych z ciasta foremek o kształcie babeczek. Dekorujemy owocami sezonowymi wedle naszego upodobania. Kiedy skończymy nasze babeczki, wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia możemy zajadać się pyszną słodkością. Słodkie korpusy można upiec samemu lub kupić gotowe w sklepie.
Serowa czekolada — czekoladowy ser
Co powiecie na takie połączenie? Są tutaj fani sernika? A gdyby tak nadzienie o jego smaku zawrzeć w formie małych, uroczych babeczek?
Na początek należy rozgnieść 150 g tłustego twarogu widelcem i dodać do niego dwie łyżki syropu klonowego. Dorzucamy też dziesięć herbatników namoczonych w mleku roślinnym. Całość miksujemy, a później wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Nadzienie mamy w ten sposób gotowe. Natomiast, aby przygotować ciasto potrzebne nam będą: dwie szklanki mieszanki mąk bezglutenowych, trzy łyżki syropu klonowego, jedną łyżeczkę sody oczyszczonej, 80 g kakao, jedno jajko kurze, 80 ml oleju słonecznikowego, pół szklanki wody i szczyptę soli. Wszystkie składniki należy zmiksować. Foremki wypełniamy naprzemiennie. Najpierw warstwą ciasta na babeczki, potem masą serową i znów ciastem. Dzięki temu nadzienie będzie w środku. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Później pozostaje nam zajadać się tymi smakowitościami. Smacznego!