Pomysł na świetną przekąskę
Bataty to miła odmiana od klasycznych ziemniaków podawanych w kuchni polskiej. Są słodkie i mają charakterystyczny smak, stanowią popularną przekąskę w kuchni amerykańskiej.
Bataty wykazują działanie przeciwnowotworowe, mają w sobie dużo potasu, wapnia, sodu, magnezu i fosforu. Mogą być spożywane również przez diabetyków i osoby z insulinoopornością. Batat pieczony i sos z awokado to bardzo popularne połączenie, które świetnie smakuje.
Smak batatów w połączeniu z orzeźwiającym sosem z awokado jest znakomity i warto go wypróbować.
Awokado staje się w naszym kraju coraz bardziej popularne i bardzo dobrze ponieważ jest smaczne i zdrowe. Znajdziemy w nim witaminy C i E oraz duże ilości kwasu foliowego. Awokado możemy wykorzystać do przygotowywania pysznych sosów i dipów. Świetnie sprawdzi się także jako główny składnik zdrowych i orzeźwiających sałatek. Możemy nim również zastąpić majonez czy masło.
Pieczone ziemniaki
Do przygotowania pieczonych batatów wykorzystamy takie składniki jak: kilogram batatów, dwie łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku oraz łyżeczka suszonych ziół. Możemy wykorzystać także świeże zioła – tymianek i rozmaryn. Ponadto najlepiej sprawdzi się sól morska a pieprz powinien być świeżo zmielony.
Zaczynamy od umycia i osuszenia batatów. Kroimy je wzdłuż tak aby powstały frytki. Tak pokrojone frytki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Wykładamy frytki na blachę, na której znajduje się papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez dwadzieścia minut aż do momentu w którym bataty będą miękkie.
Przygotowanie sosu
Aby przygotować pyszny sos z awokado potrzebujesz takich składników jak: jedna sztuka awokado, ząbek czosnku, łyżka majonezu, łyżeczka soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Zaczynamy od przekrojenia awokado na połówki i wyjęcia miąższu za pomocą łyżeczki. Miąższ przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Przeciskamy do niej również ząbek czosnku i dodajemy majonez oraz przyprawy. Miksujemy przy użyciu blendera na gładki, zielony sos. Podajemy na zimno.