Rodzaje ekspresów do kawy
Wykorzystanie ekspresu to szybki i wygodny sposób na to, by w ciągu zaledwie kilku chwil cieszyć się wspaniałą, gorącą kawą. Smak tak przygotowanej kawy jest mocniejszy, głębszy, bardziej aromatyczny. Jednak na rynku ekspresów jest bardzo wiele. Czym więc charakteryzują się poszczególne ekspresy do kawy?
Rodzaje ekspresów ciśnieniowych
W warunkach domowych najczęściej wykorzystuje się ekspresy ciśnieniowe, które podzielić można na automatyczne, półautomatyczne i kawiarki. Ekspresy automatyczne niemal w całości samodzielnie przygotowują kawę: posiadają specjalny młynek do mielenia ziaren kawy oraz wewnętrzny spieniacz mleka. Szczególną odmianą ekspresów automatycznych są ekspresy kapsułowe, które działają poprzez wykorzystanie specjalnych saszetek z przygotowaną mieszanką kaw, cukru i mleka w proszku. Ekspresy półautomatyczne posiadają często ręczną korbę do mielenia. Kawiarki zaś to rodzaj ekspresów ciśnieniowych, do których wsypuje się zmieloną kawę. Przykładem kawiarki jest Mukka Express instrukcja dokładnie omawia zasady działania urządzenia.
Ekspresy kolbowe
W przypadku ekspresu kolbowego osoba przygotowująca kawę musi wsypać zmielone ziarna kawy do specjalnego sitka, a następnie dokładnie sprasować ją poprzez umieszczenie kolby w ekspresie. Działanie tego ekspresu polega na tym, że gorąca woda przechodzi przez sitko z zamieszczoną w środku, zmieloną kawą, a następnie spływa do umieszczonego poniżej kubka lub filiżanki. Niestety, ekspresy kolbowe są nieco bardziej wymagające także w stosunku do czyszczenia i pielęgnacji poszczególnych części: samo sitko należy czyścić po każdym użyciu, kawa często również spływa do podstawki, którą należy przepłukać pod bieżącą wodą.