Sushibar
Przykładowo w Warszawie, znajdziemy restauracje serwujące potrawy z najdalszych za-kątków świata. Nie wystarczy jednak zamówić mrożone dania z zachodu czy wschodu i podać je klientom. Co raz ciężej jest nabrać klienta i naciągnąć go na zbędne wydatki. Trudno jest osiągnąć sukces w branży gastronomicznej będąc niewiarygodnym. Zwłaszcza, gdy mamy zamiar serwować swoim klientom egzotyczne dania. Dlatego też, co raz częściej powstają restauracje, których wnętrze pozwala przenieść się nam do odległej krainy. Przykładem na to mogą być warszawskie restauracje oferujące japońskie potrawy, które przeżywają od niedawna swoje pięć minut sławy. Na przestrzeni kilku lat powstała ich całkiem spora ilość. Początkowo tworzono je głównie w dużych miastach. Teraz nie ma na to reguły. Doskonałym wzorem na to mogą być dwie warszawskie restauracje specjalizujące się głównie w przygotowywaniu japońskich potraw – najczęściej sushi. Pierwsza z nich to Doozo Sushi&Sticks. Jest ona ulokowana w samym centrum stolicy i cieszy się bardzo dużą popularnością.